سرطانهای گوارشی یکی از مهم ترین عوامل مرگومیر در ایران بهشمار میروند. فاکتورهایی مانند بیتحرکی، رژیم غذایی نادرست و استفاده از سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی زنگ خطر انواع سرطانهای گوارشی را به صدا درآورده است. این مقاله به معرفی ۶ سرطان گوارشی رایج، علائم و آمار آنها در ایران میپردازد.
سرطان معده (stomach cancer)
در این سرطان گوارشی، سلولهای غیرطبیعی در پوشش داخلی معده شروع به رشد میکنند. در مراحل بعدی، بیماری به دیوارههای معده و به اندامهایی مانند کبد و لوزالمعده گسترش پیدا خواهد کرد. فاکتورهایی مانند سابقه خانوادگی، رفلاکس اسید معده، عفونت هلیکوباکتر پیلوری، مصرف بیشازحد غذاهای چرب، اضافه وزن و سیگار کشیدن ریسک ابتلا این نوع سرطان گوارشی را افزایش میدهد. پزشکان فوق تخصص گوارش، برای تشخیص این بیماری از تکنیکهایی مانند آندوسکوپی، تستهای رادیولوژی، لاپاراسکوپی و آزمایش خون استفاده میکنند.
علائم سرطان معده (گاستریک، gastric cancer)
- کاهش وزن غیرطبیعی
- احساس سیری پس از خوردن یک وعده غذایی سبک
- از دست دادن اشتها
- احساس ضعف و خستگی
- حالت تهوع
- استفراغ
- سوزش سردل
- نفخ
- مشکلات بلع
- مدفوع سیاه که نشاندهنده، خونریزی دستگاه گوارش است.
- استفراغ خونی
سرطان معده در ایران چقدر شایع است؟
براساس آماری که مرکز سرطان ایران منتشر کرده است، شیوع سرطان معده در ایران افزایش پیدا کرده است. استانهای خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و غربی، زنجان، اردبیل و خراسان شمالی بیشترین آمار را به خود اختصاص دادهاند. پس از آنها استانهای گیلان، مازندران، سمنان، لرستان، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و ایلام قرار دارند. همچنین براساس آمارها سن ابتلا به سرطان معده در ایران ۱۰ سال جوانتر از سایر نقاط دنیاست.
سرطان روده بزرگ (کولون، colon cancer)
در این سرطان گوارشی، سلولهای غیرطبیعی در داخلیترین پوشش روده شروع به رشد میکنند. مانند دیگر انواع سرطانهای گوارشی، این بیماری نیز در طولانیمدت میتواند سایر اندامهای بدن را تحت تاثیر قرار دهد. مصرف دخانیات، مشروبات الکلی، چاقی و اضافه وزن، رژیم غذایی مملوء از گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده، پولیپ روده، سابقه خانوادگی و نداشتن تحرک ریسک بروز این بیماری را افزایش میدهند.
اینطور به نظر میرسد که سرطان کولون میتواند خطر پوکی استخوان در بیماران را افزایش دهد. به همین دلیل پزشکان متخصص به بیماران توصیه میکنند تا با متخصصان ارتوپدی نیز در تماس باشند. پزشکان متخصص ارتوپدی درمانکده برای ارائه مشاوره آنلاین پزشکی در این زمینه آماده هستند. همین حالا میتوانید به سایت این مجموعه مراجعه کنید و از ارتوپدیست درمانکده نوبت یا مشاوره آنلاین پزشکی بگیرید. مشاوره پزشکی آنلاین در درمانکده به درخواست شما به صورت متنی، صوتی و تصویری است.
علائم سرطان کولون
- خون درمدفوع
- حالت تهوع
- استفراغ
- کاهش وزن بیدلیل
- احساس خستگی ممتد
- دردهای شکمی که توضیح خاصی ندارند.
- یبوست
- اسهال
- بعد از دفع، احساس میکنید هنوز به دستشویی رفتن نیاز دارید.
سرطان کولون در ایران چقدر شایع است؟
سرطان روده بزرگ، سومین سرطان شایع در بین ایرانیان است. براساس آماری که از سوی انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران منتشر شده است، به طور متوسط ۱۲هزار ایرانی سالانه به این بیماری مبتلا میشوند. این بیماری بیشتر در جمعیت بالای ۵۰ سال دیده میشود و ظاهرا استانهای جنوبی بیشتر با آن درگیر هستند.
سرطان مری (esophageal cancer)
این سرطان گوارشی، در لیست ۱۰ سرطان شایع جهان قرار دارد. بیماری از بافتهای مری شروع میشود و بهتدریج گسترش پیدا میکند. رشد سلولهای غیر طبیعی دهانه مری را مسدود میکند، به همین دلیل بسیاری از بیماران با مشکلات بلع مواجه هستند. سرطان مری تهاجمی است و تنها ۲۵ درصد افراد قبل از گسترش بیماری، متوجه آن میشوند. به نظر میرسد مردان بیش از زنان در معرض این نوع سرطان گوارشی قرار دارند. مصرف دخانیات، مشروبات الکلی، سابقه خانوادگی، رفلاکس مزمن اسید معده و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
علائم سرطان مری
- گلودرد
- سوزش سردل
- کاهش وزن ناخواسته
- گرفتگی صدا
- استفراغ خونی
سرطان مری در ایران چقدر شایع است؟
میزان بروز سرطان مری در سالهای گذشته، در برخی استانهای شمالی مانند گلستان و استانهای جنوبی مثل کرمان،افزایش پیدا کرده است. به نظر میرسد فاکتورهایی مانند عدم مصرف سبزی و میوههای تازه، مصرف چای بسیار داغ، آب آشامیدنی آلوده، عفونت هلیکوباکترپیلوری در معده، مصرف تریاک و محصولات مرتبط با آن، ریسک بروز سرطان مری در این مناطق را افزایش داده است.
سرطان کبد (Liver cancer)
سرطان کبد به ۲ شکل سرطان اولیه و ثانویه بروز میکند. در نوع اول، سلولهای غیرطبیعی در کبد دیده میشوند و از آنجا به دیگر قسمتهای بدن گسترش پیدا می کند. در نوع دوم، سلولهای سرطانی از نواحی دیگر بدن، به کبد سرایت خواهند کرد. فاکتورهایی مانند هپاتیت، سنگ کیسه صفرا، دیابت، سابقه خانوادگی، رژیم غذایی و سبک زندگی نادرست و سیروز کبدی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
علائم سرطان کبد
- زردی پوست و سفیدی چشم
- ادرار تیره
- مدفوع کمرنگ
- کاهش اشتها
- احساس خستگی
- درد در ناحیه راست و بالای شکم
- احساس سیری زودرس
- در قسمت راست شکم، وجود توده را حس می کنید.
سرطان کبد در ایران چقدر شایع است؟
براساس تحقیقاتی که موسسات مختلف در ایران انجام دادهاند، سرطان کبد در جمعیت ایرانی روند صعودی دارد و به نظر میرسد این بیماری رشد ۴ برابری داشته است. ظاهرا ابتلا به هپاتیت نوع B و C اصلیترین علت افزایش سرطان کبد در کشور است.
سرطان پانکراس (pancreatic cancer)
سرطان لوزالمعده به ۲ شکل سرطان پانکراس غدد عصبی و سرطان غدد درونریز برور میکند. تومورهای برونریز لوزالمعده از نوع دیگر آن شایعتر هستند. پانکراتیت (التهاب پانکراس)، سیگار کشیدن، در معرض مواد شیمیایی قرار گرفتن، سابقه خانوادگی، بیماریهای زمینهایی مثا دیابت از ریسک فاکتورهایی این نوع سرطان گوارشی هستند.
علائم سرطان لوزالمعده
- کاهش وزن ناخواسته
- دردهای شکمی که در ناحیه کم هم حس میشوند
- کاهش اشتها
- زردی و یرقان
- مدفوع کم رنگ
- احساس خستگی
سرطان پانکراس در ایران چقدر شایع است؟
این نوع سرطان گوارشی نیز در جمعیت ایرانی، رشد داشته است و ظاهرا مردان، بیشتر از زنان با آن درگیر هستند. عواملی مانند چاقی، دیابت، مصرف سیگار و تریاک ریسک بروز سرطان لوزالمعده در کشور را افزایش داده است.
دریافت نوبت آنلاین از پزشک متخصص کبد و گوارش در تهران با درمانکده
برای دسترسی به لیست پزشکان متخصص کبد و گوارش در تهران میتوانید همین حالا به سایت درمانکده مراجعه کنید. با جستجوی تخصص پزشکی، لیست پزشکان همراه با آخرین و بهروزترین اطلاعات آنها در اختیار شما قرار می گیرد. با بررسی اطلاعات میتوانید بهراحتی اقدام به رزرو نوبت آنلاین کنید. دریافت نوبت از پزشک متخصص در درمانکده کاملا رایگان است.(منبع: تصویر زندگی)
برچسب ها : دکتر ارتوپدی,دکتر گوارش,درمانکده
ارسال دیدگاه