آیا تاکنون چیزی درباره سودهای نجومی که تریدرها از طریق سرمایهگذاری بر روی ارزهای دیجیتال به دست آوردهاند، شنیدهاید؟! امروزه در نظر 99% از افرادی که با دنیای نوظهور کریپتوکارنسی سروکار دارند، این دنیای جدید بستری مستعد برای کسب سود است و همین مسئله سبب شده تا روزانه شاهد پیوستن تعداد قابل توجهی از تریدرها و سرمایهگذاران جدید به بازار ارز دیجیتال باشیم. این مسئله در ظاهر امر خوبیست و سبب میشود تا به مرور زمان راحتتر بتوانیم از امکانات نوینی که از طریق استفاده از رمزارزها و فناوری بلاک چین برای ما انسانها فراهم میشود، بهرهمند گردیم؛ اما نباید این مسئله سبب شود تا آن روی سکه سودآوری را نبینیم!
به هنگامی که یک منبع جدید برای کسب درآمد معرفی میشود، به دلیل عدم آگاهی بسیاری از کاربران، این منبع جدید خود به بستری برای انجام انواع کلاهبرداریها بدل شده و ضررهای هنگفتی را به سرمایه این افراد تحمیل مینماید. با توجه به اهمیت مسئله شناخت انواع کلاهبرداری در ارز دیجیتال و نحوه تشخیص آن برای حفظ سرمایه، ما این مطلب را به بررسی دقیق این موضوع اختصاص دادهایم؛ اگر شما هم در این زمینه کنجکاو هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
انواع کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال
طبیعتا زمانی که آوازه کسب سودهای نجومی از طریق ترید و سرمایهگذاری بر روی پروژههای رمزارزی در همه جا پیچیده است، انجام حملات گسترده هکران، امری چندان دور از انتظار به نظر نمیرسد؛ اما آنچه که بر همه مبرهن است، بدین قرار میباشد که فرآیند هک و انجام حملات گسترده هکری، به دلیل پیچیدگیهای خاصی که دارد و با توجه به ویژگیهای خاص فناوری نوین بلاک چین، برای بسیاری از هکران انجام هک به امری تقریبا محال و سخت تبدیل شده است و این درحالی است که این افراد در کلاهبرداری و اسکم صرفا با فریب دادن افراد سروکار دارند و بدون آن که لازم باشد خود را به زحمت اندازند، به راحتی میتوانند به محتوای کیف پولهای کریپتویی شما دسترسی پیدا کرده و آن را خالی کنند یا با طراحی یک پروژه جعلی، سرمایه کاربران را جمع کرده و در یک چشم به هم زدنی ناپدید شوند!
مطلب پیشنهادی: آموزش سرمایه گذاری روی شت کوین
به طور کلی کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال به انواع مختلفی تقسیم شده که شناخت آنها به حفظ امنیت سرمایه کاربران کمک شایانی میکند. در ادامه به بررسی تفصیلی هر یک از این کلاهبرداریهای متداول و رایج موجود در دنیای کریپتوکارنسی میپردازیم:
انواع کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال؛ راگ پول
یکی از رایجترین روشهای اسکم و کلاهبرداری در دنیای کریپتوکارنسی، راگ پول (Rug Pull) نام دارد که در این روش کلاهبرداری، تیم توسعهدهنده یک پروژه رمزارزی ایجاد کرده و با ایجاد هیجانات کاذب بسیاری از تریدرها را به خرید این رمزارز و سرمایهگذاری بر روی این پروژه ترغیب مینماید و پس از آن که ارزهای دیجیتالی خود را با ارقام بسیار بالا به تعداد قابل توجهی از تریدرها فروختند، یک دفعه زیر پای این سرمایهگذاران را خالی کرده و پروژه را ترک میکنند و بدین ترتیب سرمایه تریدرها را به سرقت میبرند.
این نوع کلاهبرداری بارها در تاریخ دنیای کریپتوکارنسی اتفاق افتاده است و از مشهورترین آنها میتوان به مواردی همچون Luna Yield، Meerkat Finance، Thodex و Squid Game اشاره کرد. در این شیوه کلاهبرداری که در میان صاحب نظران این حوزه به فروش توکن بیارزش نیز معروف شده است، کلاهبرداران یک وایت پیپر بیکیفیت نوشته و عمده تلاش خویش را بر ایجاد موج جدید در شبکههای اجتماعی فعال در حوزه کریپتو نظیر توییتر متمرکز کرده و اطلاعات جعلی در ارتباط با مراحل پروژه پس از عرضه اولیه کوین منتشر میکنند. این دسته از کلاهبرداریهای موجود در دنیای کریپتوکارنسی همواره همراه با ادعاهای فریبنده هستند، به عنوان مثال تجربه ثابت کرده که قریب به 80 درصد سرمایهگذاران مبتدی فریب وعدههای این افراد در ارتباط با سود هزار درصدی و آینده درخشان کوین مورد نظر را خورده و در نهایت کل سرمایه خویش را از دست میدهند!
نحوه تشخیص کلاهبرداری راگ پول
عموما این دسته از توکنهای بیارزش دارای هدف مشخصی نبوده و پس از لیست شدن در صرافیها نیز دارای حجم معاملات چندان بالایی نیستند. به خاطر داشته باشید که همواره سرمایهگذاری بر روی ارزهای دیجیتالی که دارای حجم معامله بالایی هستند (نظیر 2 میلیون دلار)، ریسک کمتری دارد؛ چراکه این پروژهها به خوبی توانستهاند پارامترهای لازم برای جلب اعتماد کاربران و تریدرهای حرفهای را به دست آورند. بررسی سابقه تیم سازنده این پروژه رمزارزی و همچنین تحلیلهای مختلفی که در ارتباط با این پروژه منتشر شده میتواند کمک خوبی برای شما باشد. لازم به ذکر است که بررسی دقیق نقشه راه پروژه از موارد دیگری است که اهمیت حیاتی دارد؛ چراکه براساس این نقشه راه است که میتوان در ارتباط با آینده توکن مورد نظر تصمیمگیری کرد.
مطلب پیشنهادی: کسب درآمد از بازی های متاورسی
به خاطر داشته باشید پروژههایی که به طور قطع ادعای سودآوری برای شما دارند، در 90 درصد مواقع اسکم هستند! لازم به ذکر است که یکی از راههای مطمئن برای بررسی میزان امنیت پروژههای رمزارزی به لحاظ اسکم نبودن آنها، استفاده از وبسایتهای فعال در این حوزه نظیر Tokensniffer.com است. برای استفاده از خدمات این وبسایت صرفا کافیست آدرس کانترکت توکن مورد نظر را در کادر موجود در صفحه اصلی این وبسایت جایگذاری کنید تا این وبسایت اطلاعات تکمیلی پروژه مدنظر را در اختیارتان قرار دهد.
انواع کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال؛ هانی پات
به طور کلی هدف اولیه از ایجاد هانی پات (Honeypot) به دام انداختن هکران و دست برتر داشتن نسبت به آنها بود؛ اما متاسفانه در چند سال اخیر بسیاری از کلاهبرداران با استفاده از این روش نسبت به ایجاد اختلال در دنیای رمزارزی و انجام کلاهبرداریهای نجومی اقدام کردهاند. هانی پات به بیان ساده نوعی قرارداد هوشمند دارای نقص ظاهریست که با استفاده از آن میتوان هکرها را به دام انداخته و از سرقت وجوه موجود در کانترکت جلوگیری کرد. به عنوان مثال در این روش با یک قرارداد هوشمندی مواجه هستیم که به لحاظ ظاهری دارای مشکل طراحی فاحشی بوده، به طوری که اگر فرد مقدار مشخصی اتر را به این قرارداد ارسال کرده باشد، این اتر را از آن خارج کند!
کاربران با این تصور این میزان اتر را به این قرارداد ارسال میکنند؛ اما به هنگامی که قصد سواستفاده از این نقص ظاهری را دارند، دریچه دومی باز شده و به صورت کاملا ناشناخته مانع از خارج شدن اتر میگردد. به بیان سادهتر، پس از ارسال این مقدار اتر دیگر قادر به خالی کردن این توکنهای قفل شده در قرارداد هوشمند نخواهید بود.
نحوه تشخیص کلاهبرداری هانی پات
بهترین روش شناسایی این نوع خاص از کلاهبرداری رایج در دنیای کریپتو، بررسی دقیق کانترکت است و اگر مهارت کافی در این حوزه ندارید میتوانید به وبسایت honeypot.is مراجعه کرده و آدرس کپی شده کانترکت را در کادر Search این وبسایت جایگذاری نمایید تا در کسری از ثانیه متوجه شوید که پروژه مورد نظر شما هانی پات است یا خیر! به خاطر داشته باشید که عدم وجود کوین مرده، عدم حسابرسی، داشتن هولدرهای بزرگ از عواملی است که در بررسی این مورد حتما باید به آن توجه کنید و در صورت وجود چنین عواملی از آن پروژه دوری کنید. بررسی دقیق وبسایت و حساب آن در شبکههای اجتماعی مختلف نیز میتواند اطلاعات خوبی را در اختیار شما قرار دهد.
انواع کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال؛ طرحهای پانزی
مسلما نقطه اشتراک کلیه روشهای کلاهبرداری رایج در دنیای کریپتوکارنسی در وعده دریافت سود تضمین شده خلاصه شده است؛ اما این عامل گفته شده در طرحهای پانزی بیش از پیش خود را نشان میدهد. در طرحهای پانزی، کلاهبرداران هیچگونه برنامه مشخص و دقیقی برای درآمدزایی ندارند و صرفا برای بقا به ورود مستمر و مداوم اعضای جدید نیاز دارند! در واقع شما در روش کلاهبرداری پانزی با یک فرصت سرمایهگذاری به منظور دریافت سود «تضمین شده» مواجه میشوید و احتمالا در مراحل اولیه نیز سود اولیه تضمین شده را دریافت خواهید کرد که این سود دریافتی شما از سرمایه سایر سرمایهگذاران تامین شده و خود برگزارکنندگان این طرح هیچ مبلغ خاصی را اهدا نمیکنند.
پس از دریافت سود و حاصل شدن اطمینان کامل، بسیاری از سرمایهگذاران اولیه که سود دریافت کردهاند، مقدار سرمایه اولیه خود را به هوای دریافت سود بیشتر، افزایش میدهند. مسلما این طرح کلاهبرداری پس از قطع ورود پول از سوی کاربران جدید به پایان رسیده و در نهایت فرو میپاشد. در این روش کلاهبرداری صرفا پول دست به دست شده و هیچگونه سود واقعی در کار نخواهد بود. مشهورترین طرح پانزی رخ داده در تاریخ فعالیت صنعت ارز دیجیتال به پروژه بیت کانکت (Bitconnect) برمیگردد که توانست به ارزشی بالغ بر 2 میلیارد دلار دست یابد.
نحوه تشخیص کلاهبرداری طرح پانزی
سازوکار طرحهای پانزی ساده است و صرفا بر روی تبلیغات دروغین با تمرکز بر پرداخت سودهای نجومی متمرکز شده و غالبا تلاش میکنند تا کاربران، این پروژه را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی نمایند تا جریان ورود سرمایه قطع نشود، عموما غالب پروژههای استخراج ابری، طرح پانزی هستند و حتما قبل از سرمایهگذاری در چنین استخرهایی باید تحقیقات کاملی را در ارتباط با سابقه مالک (عموما در طرحهای پانزی اطلاعات مالکان فاش نمیشود) و اطلاعات پلتفرم و وضعیت حقوقی آن انجام دهید و به صورت منطقی تصمیم بگیرید تا در دام چنین طرحهایی گرفتار نشوید.
انواع کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال؛ صرافیهای تقلبی
در دنیای پر سود ارز دیجیتال روزانه صرافیهای بسیار زیادی راهاندازی میشود که گاها دارای هیچگونه پشتوانه قوی نبوده و همان طور که یک شبه ایجاد شدهاند، یک شبه نیز ناپدید میشوند و به راحتی در کنار رمزارزها، میتوانند پول نقد شما را نیز به سرقت ببرند. متاسفانه امروزه به دلیل وجود برخی تحریمهای بینالمللی و الزامی شدن احراز هویت در صرافیهای معتبری همچون بایننس، بسیاری از تریدرهای ایرانی به سراغ صرافیهایی رفتهاند که نه سابقه مشخصی دارند و نه نحوه فعالیت آنها روشن است!
در این شیوه کلاهبرداری عموما کلاهبرداران یک صرافی جعلی ایجاد میکنند و با انجام تبلیغات گسترده در شبکههای مجازی و با دادن وعدههای دروغین نظیر کارمزد صفر یا عدم نیاز به احراز هویت، کاربران را به سمت صرافی خود جذب میکنند و کاربران پس از واریز ارزهای دیجیتال به حساب صرافی خویش دیگر قادر به برداشت آن نخواهند بود. به خاطر داشته باشید که تبلیغ این صرافیها به صورت کاذب در گروهها و کانالهای نامعتبر انجام میگیرد و حتما به تعداد بازدید و کاربران فعال آنها توجه کافی داشته باشید.
کیف پول من؛ بهترین صرافی رمزارزی فعال در ایران
همان طور که در مطالب فوق مشاهده کردید، امروزه با بالا رفتن محبوبیت ترید در دنیای ارز دیجیتال، تعداد زیادی از روشهای کلاهبرداری در این دنیای نوظهور سربرآوردهاند که حتما باید مراقب آنها باشید. برای آن که در دام صرافیهای سودجو و کلاهبردار خارجی و داخلی گیر نیافتید، به شما توصیه میکنیم از صرافی معتبر کیف پول من که یک صرافی ایرانی با بیش از 1 میلیون کاربر فعال است، کمک بگیرید. این صرافی دارای سابقه کاملا روشنی بوده و دفتر مدیریتی مشخصی دارد و علاوه بر آن هیچگونه تحریم بینالمللی نیز حساب کاربری شما در این صرافی را تهدید نخواهد کرد؛ چراکه این صرافی کاملا ایرانی بوده و هیچگونه تحریم خاصی بر آن اثر نمیگذارد. ناگفته نماند که این صرافی از بیش از 1500 رمزارز پشتیبانی میکند و در لیست 10 صرافی برتر جهانی به لحاظ تنوع تعداد رمزارزها قرار گرفته است. برای برخورداری از تجربه یک سرمایهگذاری امن در دنیای رمزارزها به وبسایت کیف پول من سر بزنید و از خدمات کمنظیر آنها بهره ببرید. همچنین شما میتوانید با بدست آوردن nft از بازی ها اقدام به درآمدزایی از طریق بازی داشته باشید.
منبع: kifpool.me
ارسال دیدگاه